Wat Walsch is, valsch is

Een kaakslag voor Vlaanderen

Monday, June 12, 2006

Bleiten over Hoegaarden

Gisteren op "Panorama" een bijzonder bleiterig reportageke gezien over Inbev. De algemene teneur van het programma was dat de Brazilianen van het ex-Ambev, wier obsessie naar verluidt "cost-killing" is naar Amerikaans model*, een stukje Belgisch** patrimonium naar de dieperik aan het helpen zijn. Koninginnestuk van het Openbaar Ministerie aan de Reyerslaan : de sluiting van de brouwerij van Hoegaarden (eigenlijk de overplaatsing van de productie naar Jupille, bij Luik). Gebleit alom over het mondialiserend kapitalisme, met Lowie Lawijt als "special guest" om de kijker te trakteren op zijn bijzonder nietszeggende inzichten ("in zoonen multinasjonal komt den arbeider zijne patron nie meer tegen op de gang !" zeide Lowie vol ernst)

Ge zoudt bijkans al gaan vergeten dat de fameuze "Witte van Hoegaarden" een puur marketingproduct is waar omzeggens niemand van had horen spreken voor de jaren tachtig. Echte bierkenners verguisden het toen trouwens unaniem. Hetzelfde geldt voor de andere producten van Interbrew, de fameuze "Leffe" incluis, nog zo'n pseudo-traditioneel bier waar de BRT opeens sentimenteel over gaat doen. Over sentimentaliteit gesproken, ik heb er toch eens goed mee moeten lachen dat de mannen van de Reyerslaan opeens tranerig gaan doen over het ex-"Vlaamse" Interbrew, waarvan de commerciële praktijken in vroeger tijden bakken kritiek hebben gegenereerd en die nu opeens bedekt worden met de mantel der liefde.

Enfin, blijkbaar zou "den Vlaamsche mensch" zich nu dus in zijn kultureel en bierdrinkend kruis gegrepen moeten voelen omdat de productie van Hoegaarden naar Luik verhuist. Extra-pijnlijk (wat men in andere kringen "een kaakslag voor Vlaanderen" pleegt te noemen): volgens "Brussel Vlaams", zoals mijn vader nog steeds op aandoenlijke wijze zegt, zouden Waalse snoodaarden niet vreemd zijn aan het ganse gebeuren. Met name zouden de Waalse aandeelhouders van Inbev, ex-Interbrew, ex-Piedboeuf onder één hoedje hebben gespeeld met de gemaledijde Brazilianen. Tandengeknars alom ! Wet uw goedendag, als dat ding gewet kan worden natuurlijk (daar ben ik niet zeker van, om eerlijk te zijn).

Nog zo iets: in Brazilië kunnen ze volgens de BRT misschien wel caïpirinha mengen, maar van bier brouwen, daar weten die mannen just niks van: er zit geen alcool in, en ze drinken dat dan nog op vijf graden onder nul. Die sambaleros zouden zich eigenlijk niet aan een serieuze stiel moeten wagen was de ongezegde boodschap, dat zouden zij beter aan de noeste hardwerkende Vlaming in Hoegaarden laten.

Mannekens, ik weet niet of dat ge op de hoogte zijt, maar het is daar dus warm in Brazilië. Een Westmalleke op kamertemperatuur, met andere woorden op 35 graden Celsius minimum, dat is een ware marteling, om maar te zwijgen van den alcool die direct naar uw kop stijgt. Ze zouden daar bij God serieus gestoord moeten zijn om bier op zijn Belgisch te drinken, het is nogal evident dat ze liever heel licht bier drinken op vijf graden onder nul ("uma cerveza super-gelada" zoals ze zo schoon zeiden in de interviews), "bevroren smaakpapillen" of niet.

Maar waar dat men het natuurlijk niet over gehad heeft, dat is dus dat al die producten van Interbrew toch al medioker waren en eigenlijk niet te zuipen, behalve natuurlijk als het warm is en dat ge de keuze niet hebt omdat ge bijvoorbeeld op een terraske zit. En by the way, boodschap aan de biersnobs onder ons, een Jupiler blue "super-gelado" als het warm is, dat is nog bijlange niet zo slecht als dat ge zoudt denken.

Enfin, als ge dan toch echt traditioneel Belgisch bier wilt drinken, dan zoudt ge in plaats van te lameren over de pseudo-folklore van Interbrew (en "en passant" andersglobalistische bucht te verkopen) beter een trappist drinken, een Orvaleke bijvoorbeeld, dat is niet te straf (de paters hebben gelukkig niet te nijg meegespeeld in het verhaal van "steeds meer alcool") en dat heeft smaak voor vijf dagen. Of ge kunt een product van een lokale brouwerij kopen, zoals het excellente "Zinnebir" van een jonge brouwer in Sint-Pieters-Leeuw dat ik onlangs heb mogen proeven. Niemand forceert u om Stella, Witte van Hoegaarden of Leffe te drinken. Dat is nu eens de schoonheid van het kapitalisme: ge kunt uw portemonnee zetten waar dat uw mond ligt. En al dat geleuter over uw folklore clé-en-main, dat heb ik nu eens echt niet vandoen.


* wat had ge gepeinsd, 't zijn weer die vooze Amerikanen !
**interessante tendens van de binnenlandse berichtgeving in de Vlaamse media: alle problemen zijn "Belgisch", al de rest is "Vlaams".

6 Comments:

Blogger melodius said...

Da's een heel just gevoel ! Het is trouwens niet toevallig, en ik zal daar nog eens een teksteke over schrijven.

June 12, 2006  
Blogger RonnieHayek said...

Proficiat, lief Melodius !

June 12, 2006  
Blogger melodius said...

Ik uw lief ? Maar voelt gij u wel lekker kamaraad ? :-)

June 12, 2006  
Blogger RonnieHayek said...

Als zou een benoemd "Freeman" zeggen : LOOOOL ! ;-D

June 12, 2006  
Blogger Koko said...

J'ai le texte là, sous les yeux, et je ne peux pas le lire !

Grrrrrr ! Supplice de Tantale !

June 20, 2006  
Blogger melodius said...

Vu l'intérêt débordant que suscite ce blog, je crois que je réserverai la majeure partie du bénéfice de ma sagesse proverbiale à mes lecteurs francophones sur CPS. ;-)

June 23, 2006  

Post a Comment

<< Home